jueves, 31 de mayo de 2012

LA PERMANÈNCIA DEL LLIBRE ANALÒGIC


En aquest article d'opinió sobre la tecnologia, de l'autora Karelia Vázquez, trobem un altre motiu més pel qual el llibre analògic no ha de morir pas.
No poso en dubte la revolució tecnològica i, conseqüentment social que ha propiciat l'ús de les noves tecnologies, així com, l'eminent evolució imparable de les diferents societats al llarg de la humanitat. Peró aquest fet no justifica la desaparició d'un suport degut a l'aparició d'un altre més modern i pràctic. Calen generacions per tal de que els humans s'acostumin a l'ús i a les noves formes de pensar; malgrat que aquest cop anem força ràpid. Adjunto el link de l'article "La memoria del lector", a El País Semanal 200/05/2012:

http://leereluniverso.blogspot.com.es/2012/05/prensa-cultural-la-memoria-del-lector.html 

3 comentarios:

  1. Sílvia, Joaquim Rodríguez a Los futuros de libro diu, els llibres en paper no desapareixeran. Almenys la nostra generació i la que ens succeeix, encara habituada a l’ús del paper i a la racionalització consecutiva, utilitzarà aquest suport per treballar i gaudir; perquè aquelles obres, particularment literàries, que no necessitin de cap relació o vincle extern per a completar-se i desenvolupar-se, que són autosuficients i autorreferencials, que es basten a si mateixes i comporta una forta ensenyança moral, trobaran millor acomodament entre les pàgines d’un llibre en paper. Quan va aparèixer la televisió també hi havia el debat si la ràdio desapareixeria, i amb el pas del temps hem pogut comprovar que no ha desaparegut. Jo vull creure que el llibre tampoc desapareixerà com diu en Rodriguez. Si de cas el que podem fer és gaudir de la diversitat de mitjans.

    ResponderEliminar
  2. Silvia, el que planteja aquest article és una disfunció en la lectura en pantalla quan l’objectiu és assimilar i memoritzar alguna cosa, com per exemple quan volem estudiar. La veritat és que per llegir un llibre de narrativa pel plaer del llegir, crec que la diferencia no és tanta. , ja sigui en paper o digital, no variarà gaire. Parlo de narrativa lineal, aquells que es publiquen en paper i també en la seva versió digital, no de lectures hipertextuals. Imagino que parlar d’obres amb sistemes hipertextuals ja és parlar de figues d’un altre paner.

    ResponderEliminar
  3. Hola:
    Dubto que el llibre desapareixi. Fa poc temps m'he comprat un ebook i per aixó no deixo d'entrar en un llibreria i adquirir un llibre. Es un plaer, per a mi, poder tocar i passar les pàgines d'un llibre.
    Penso que l'ebook es molt pràctic per quan vas de viatge o has d'esperar en la consulta d'un metge.
    Fins aviat,
    Rosa Bellet

    ResponderEliminar